Wettelijk minimumloon, Flexpedia, payroll waar je blij van wordt

Nettoloonafspraken: de grootste financiële valkuil voor ondernemers met personeel

Arne Lont ABU, Business tip, Callcenter, Horeca, Kleinmetaal, Ondernemers, Payrolling, Uitzendbureau, Uitzendsector

Veel ondernemers maken nettoloonafspraken met medewerkers. Mogelijk gevolg: véél hogere loonkosten die de ondernemer niet had voorzien. Payroll consultants Anneliese en Silvia geven tekst en uitleg waarom je geen nettoloonafspraken moet maken én hoe je een financiële strop vermijdt.

[595 woorden | leesduur 3 min.]

Wat zijn nettoloonafspraken?

Nettoloonafspraken zijn de afspraken die je als ondernemer maakt met je medewerker over hoeveel ze netto verdienen. Oftewel, het salaris dat na aftrek van loonbelasting en sociale premies voor de medewerker overblijft. Het idee is natuurlijk goed om in samenwerking met je medewerker te kijken naar een passend loon. Maar pas op! Door nettoloonafspraken te maken loop je het risico op vaak onverwachte, hogere loonkosten. Hoe dat komt leggen we uit aan de hand van drie voordelen uit de praktijk.

Hogere loonkosten door nettoloonafspraken

1] Netto uurloonafspraken

Nederland heeft een progressief belastingstelsel. Dat betekent dat je als werknemer meer belasting betaalt als je meer verdient (of werkt). Als je een nettoloonafspraak maakt met je medewerker en hij gaat meer werken dan moet hij dus meer belasting betalen. Maar jij hebt met hem afgesproken dat hij altijd evenveel verdient, namelijk het aantal uur dat hij heeft gewerkt maal het netto uurloon. Als hij dus meer belasting moet betalen en wél op hetzelfde nettoloon uit moet komen, wie betaalt dan de extra belasting die betaald moet worden? Juist, JIJ!!

 

2] Loonheffingskorting: Ja / Nee

Stel, jouw topper besluit om een extra bijbaantje te nemen waar hij meer uren maakt en ook meer gaat verdienen. Hij wijzigt zijn loonheffingskorting (héél logisch) naar ‘Ja’ bij zijn andere werkgever. Hierdoor stijgt zijn loonbelasting wanneer hij voor jou werkt. Hij ontvangt daardoor niet meer het afgesproken nettoloon. And again… afspraak is afspraak. Je loonkosten stijgen dan enorm om op het afgesproken nettoloon te komen.

 

3] Nettoloon zijn niet alle werkgeverslasten

Misschien voor de hand liggend maar nettolonen zijn uiteraard niet de totale werkgeverslasten. Veel werkgevers weten niet hoe hoog die zijn. Hier volgt een indicatie.

Stel, je spreekt met een medewerker een bedrag af van € 7,- netto per uur. Dat betekent dat hij (uitgaande van  ca. 30% belasting) ongeveer € 10,- bruto per uur verdient. Dan komen daar de werkgeverslasten nog bovenop! Denk dan aan reserveringen, sectorfondspremie (UWV), premie voor de zorgverzekeringswet, WW-premie, WAO-premie, pensioenpremie enzovoort. Medewerkers met een bruto uurloon van € 10,- kost de werkgever dan ongeveer € 16,- per uur!

Hoe voorkom je nettoloonafspraken? En hoe ga je daarmee om?

Flexpediaans advies: maak dus nooit nettoloonafspraken maar bruto. Wij begrijpen dat je werknemer en jij een bepaald nettoloon voor ogen hebben. Maar zorg ervoor dat je dat doorrekent naar een bruto uurloon. Dit doe je door een proforma-tool te gebruiken. Een proforma is een conceptloonstrook. Je boekhouder, accountant of payroller hebben vast de expertise om je te helpen met het opstellen van een proforma. Door de gegevens van je medewerker in te voeren, bereken je wat het bruto uurloon is én wat er netto overblijft voor je medewerker. Bovendien weet je met zo’n proforma exact wat jouw werkgeverskosten zijn. Blijkt het nettoloon dat voor de medewerker overblijft toch te hoog of te laag te zijn? Dan kun je het brutoloon iets bijschaven. Maar let op! Ga nooit onder het minimumloon zitten.

Dat was ‘m. We hopen dat je hiermee verder kunt.

Succes en groetjes uit Haarlem,

Anneliese & Silvia

[infobox]

           

Anneliese en Silvia, zijn dé buitendienst superhelden van het Flexpedia Payroll Consultants Team. Ze helpen uitzendbureaus, detacheringsbureaus en andere ondernemers met flexibel ondernemen, payroll en factoring. Ze dragen zorg voor het toepassen van juiste wet- en regelgeving zoals de ET-regeling, LIV, LKV, opvolgend werkgeverschap, fasetelling en pensioentelling om zo de klant vooruit te helpen in zijn of haar bedrijfsvoering en goed werkgeverschap.

Dat doen ze in nauwe samenwerking ruim twintig andere Flexpedianen. Stuk voor stuk specialisten met unieke superpowers. Met dit ‘Flexpediaanse Leger’ bevrijden we ondernemers uit de klauwen van de gevestigde orde én veranderen we de wereld van payroll. We laten zien dat payroll eerlijker kan zijn, vriendelijker. En dat er wel degelijk een menselijk aspect is. Check hier onze visie, missie en Flexpediaanse waarden.

 

TIP! Gratis factsheet: De Payroll Factor Uitgelegd 
In deze factsheet leggen we je uit hoe de kostprijs van payroll bedrijven én de payroll factor is opgebouwd. In jp-en-janneketaal met heldere rekenvoorbeelden. Zo weet je exact waar je voor betaalt én waarom! Kortom: alles wat je wél moet weten maar veel payroll bedrijven je niet vertellen.

Na het lezen van deze factsheet:

 Weet je wat de kostprijs is en hoe de omrekenfactor is opgebouwd
 Weet je exact waarvoor je betaalt voor payroll services én waarom
 Inzicht en toelichting op de onderdelen van de payroll kostprijs en de factor
Exacte berekening van de payroll factor
Weet je precies hoe je payroll offertes vergelijkt en waar je op moet letten


Download gratis de factsheet

Wij beloven verantwoord om te gaan met jouw gegevens. AVG-proof.
Zonder poespas dus! Wil je weten hoe wij dit klaren? Check hier onze privacyverklaring.