Uitzenden van Fase A naar B en C

Uitzenden van
Fase A naar B en C

Per 1 januari 2024 zijn er grote wijzigingen doorgevoerd voor uitzenders. Dit heeft invloed op het fase-systeem.

 

Is de uitzendkracht 18 jaar of ouder dan heeft hij of zij vanaf werkdag 1 recht op het StiPP basispensioen.

 

Na 52 gewerkte weken, komt hij of zij in Fase B (fase 3) inclusief StiPP Pluspensioen. Vervolgens, na 3 jaar Fase B of 6 contracten van bepaalde tijd binnen 3 jaar, gaat de uitzendkracht naar Fase C (fase 4) inclusief StiPP Pluspensioen.

 

Vanaf Fase C (fase 4) dient het uitzendbureau de uitzendkracht een arbeidsovereenkomst aan te bieden van onbepaalde tijd.

 

De kosten om een uitzendkracht in te huren die in Fase B zit, zijn ook hoger dan in Fase A. Dit komt door hogere pensioenkosten voor de werkgever en grotere risico’s voor het loondoorbetalingsverplichting bij ziekte.

Van Fase A naar B wat er verandert

  • Contract van bepaalde tijd met daarin het aantal uren per week die gewerkt worden.
  • Hogere kostprijs voor inlener/werkgever vanwege pluspensioen kosten werkgever.
  • Hogere kostprijs door loondoorbetalingsverplichting bij ziekte.
  • Risico op leegloop. Dit risico wordt vaak verlegd naar de recruitmentpartner of de inlener. Vraag dan ook altijd door wat de risico’s op leegloop zijn.
Geschreven door:
Geschreven door:
Commercieel Directeur
HR Consultant

Van Fase B naar C wat er verandert

  • Contract voor onbepaalde tijd.
  • Lagere kostprijs door lagere ww-premie bij contracten voor onbepaalde tijd.
  • Grotere werkgeversrisico’s door vast dienstverband.

 

Fase-systeem uitzenden 2024 overzicht

Opzeggen van de arbeidsovereenkomst

In Fase B is de arbeidsovereenkomst tussentijds voor de werkgever niet opzegbaar. Het is namelijk een contract voor bepaalde tijd. De medewerker kan de arbeidsovereenkomst wel opzeggen. Er geldt dan opzegtermijn van een maand.

Loondoorbetalingsverplichting bij geen werk in Fase B

In Fase B geldt een loondoorbetalingsverplichting. De medewerker heeft zoals gezegd een contract voor bepaalde tijd. Dus als de medewerker niet werkt omdat er bij jou geen werk is, heeft hij toch recht op loon. Het gaat dan om het aantal uren uit de arbeidsovereenkomst of de gemiddelde arbeidsduur van de afgelopen 13 weken.

Tip voor flex ondernemers / recruitment partners

Tip voor flex ondernemers / recruitment partners: Gaat jouw medewerker van Fase A naar Fase B? En werkt hij met wederzijdse tevredenheid bij de inlener? Ga dan eens in overleg met die inlener. Bespreek de loondoorbetalingsverplichting (afgesproken uren). Is de inlener erg blij met de medewerker, wellicht is hij of zij dan bereid om een gedeelte of alle risico’s in Fase B op zich te nemen.

Verder praten?

Meer informatie over de overgang van een medewerker van Fase A naar Fase B? Neem contact op met jouw HR Consultant voor aanvullend advies. We helpen graag.

Meer over de uitzend services van Flexpedia?

Waarmee kunnen wij jou helpen?