Wet V-BAR Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Wet V-BAR (de nieuwe zzp-wet)

De nieuwe ZZP-wet, de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Wet V-BAR) gaat er komen. De Wet V-BAR is een nieuw wetsvoorstel dat bedoeld is om de regels rondom arbeidsrelaties te verduidelijken.

Doel van de wet

Het voornaamste doel van de Wet V-BAR is om duidelijkheid te scheppen over de vraag of iemand als werknemer of als zelfstandige (zzp’er) moet worden gezien.

 

Dit onderscheid is cruciaal omdat werknemers andere rechten en plichten hebben dan zelfstandigen, zoals ontslagbescherming, loon bij ziekte en pensioenopbouw.

Geschreven door:
Geschreven door:
Bedrijfsjurist
HR Consultant / marketeer

Rechtsvermoeden van een arbeidsrelatie

Een belangrijk aspect van de wet is het ‘rechtsvermoeden van een arbeidsrelatie’. Dit betekent dat als iemand drie maanden lang wekelijks of minstens twintig uur per maand voor dezelfde opdrachtgever werkt, er automatisch wordt aangenomen dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. De opdrachtgever kan dit vermoeden weerleggen, maar het biedt de werknemer extra bescherming.

Duidelijkere criteria

De wet stelt ook duidelijkere criteria vast om te bepalen of er sprake is van een arbeidsrelatie. Hierbij wordt gekeken naar:

  • De mate van zelfstandigheid: Kan de werker zelf bepalen hoe het werk wordt uitgevoerd?
  • Gezagsverhouding: Geeft de opdrachtgever duidelijke instructies en houdt hij toezicht?
  • Inbedding van de werkzaameheden in het bedrijf: Werkt de persoon op dezelfde manier als reguliere werknemers binnen het bedrijf?
Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia
Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia
Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia
Whitepaper - Cover -Starten met personeel | Flexpedia

Waarmee kunnen wij jou helpen?